/ elokuu 5, 2019/ Elämäntapamuutos, Liikunta, Ravinto, Terveys

Kerroinkin aiemmin, että aloitin oman elämäntapamuutokseni lokakuussa 2017. Tässä postauksessa kerron teille miten sen aloitin, miksi ja miten homma on edennyt.

Mistä kaikki alkoi?

Eräänä lokakuisen aamuna heräsin ja makasin vielä sängyssä. En muista olinko nähnyt jotain unta asiasta vai miksi herätessä oli ensimmäisenä mielessä: Nyt on lähdettävä tekemään jotain oman hyvinvoinnin eteen. Ylimääräisiä kiloja oli tullut vuosein saatossa paaaaljon, olo oli ahdistava, nuutunut ja tyytymättömyys itseensä oli erittäin suuri. Saatoin keksiä syitä, että ei tarvitsisi poistua kotoa mihinkään. Se tunne, kun et löytänyt mitään päälle pantavaa, oli kamala. Sen vuoksi jäin mieluummin kotiin.

Elämäntapamuutoksen alussa liityin heti kuntosalille. Treenasin noin kuukauden yksin, kunnes päätin palkata itselleni personal trainerin. Koin, että saan hommasta paljon enemmän irti, kun on tarkat ohjeet ja joku, joka vahtii ja tarkkailee omaa tekemistä. Alkuun jännitti tavata pt. Pelkäsin omaa kuntotasoani ja sitä, että jouduin kertomaan painoni jollekin ulkopuoliselle. Häpesin sitä, mihin kuntoon olin itseni päästänyt niin nuorena. Uskon, että ilman pt:n tuomaa ohjausta, tukea ja kannustusta en olisi päässyt tähän, missä nyt olen.

Millaisia tuloksia olen saanut?

Alkuun paino lähti vauhdilla alas ja jo jouluna 2017 olin pudottanut melkein 10kg. Tämän jälkeen paino on laskenut hitaammin. Ja myönnän, välillä myös noussut. Senttejä olen tähän mennessä karistanut kropastani yli 100cm! Kaikki oikeastaan kaulan ja pakaroiden välistä. Vaatekoko on pienentynyt huomattavasti. Peili ei aina kerro itselle sitä muutosta, mutta vaatteet sitäkin enemmän. Ennen pienet ja huonosti istuvat vaatteet ovat nyt sopivia tai parhaimmassa tapauksessa jopa liian isoja.

Vertailua entiseen ja nykyiseen minään

Kuten jo ylempänä kerroin, olin todella tyytymätön olooni. Olin aina väsynyt, vaikka nukuin yöllä 12h. Saatoin helposti työpäivän jälkeen ottaa 2h:n päiväunet. Viihdyin yksin kotona, välttelin sosiaalisia tilanteita ja herkuttelin. Olin ja olen osittain edelleen tunnesyöjä. Kun oli aihetta iloon, söin herkkuja. Kun asiat meni pieleen, söin entistä enemmän herkkuja. Saatoin siis helposti syödä roskaruokaa ja karkkia / sipsejä 5 kertaa viikossa. Ei siis ihme, että paino nousi. Olin kierteessä. Kun peilikuva ahdisti, söin lisää epäterveellisiä ruokia.

Nykyään olen kaikkea muuta, mitä kaksi vuotta sitten. Peilikuva ei ahdista läheskään niin usein ja useimmiten olen tyytyväinen siihen. Olen paljon energisempi ja jaksan tehdä asioita ilman päiväunia. Olen paljon sosiaalisempi ja lähden pois kotoa. En jää surkuttelemaan omaa oloani enää kotiin vaan nautin ihmisten tapaamisesta sekä sosiaalisista tilanteista. Tämän vuoksi koen olevani paljon onnellisempi ja hymyilen paljon enemmän aidosti, kuin aiemmin.

Kuvien välillä noin -20kg

Ruokavalioni on muuttunut täydellisesti. Aikaisemmin muutaman kerran päivässä syömäni valtavat annokset ovat muuttuneet 5-6 kertaa päivässä syömiin kohtuullisiin ruoka-annoksiin. Einekset ja roskaruoka eivät ole päivittäistä ravintoa, vaan silloin tällöin oleva ”poikkeus”. Tällä hetkellä lautaselta löytyy paljon eri värisiä kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Ennen niitä tuskin näkyi keittiössäni jos ei laskettu pakastepizzassa olevia ananaksia mukaan.

Aiemmin en myöskään harrastanut lainkaan liikuntaa. Jo pelkkien normaalien kotitöiden tekeminen aiheutti hien pintaan ja hengästymisen. Niin kamalalta kuin se kuulostaakaan. Kuntotasoni oli siis nolla, ehkä jopa miinuksen puolella. Nuorena olin kuitenkin aktiivinen kilpauimari ja liikunta oli erittäin isossa osassa elämää. Jotenkin harmillista, että uinnin myötä jäi kaikki liikunta. Onneksi olen löytänyt liikunnan ilon jälleen. Rakastan treenata salilla. Se tunne, kun jaksaa tehdä isommilla painoilla tai saat tehtyä muutaman toiston enemmän, on aivan mahtavaa. Mikään ei voita salitreenin jälkeistä fiilistä ja hyvää oloa.

Mitä tulevaisuudessa?

Jatkossa aion edelleen treenata salilla ahkerasti, tavoitteellisesti ja nousujohteisesti. Syöminen on itselle aina ollut kompastuskivi, joten sitä opettelen edelleen. Muutoin aion nauttia elämästä, elämäntapamuutoksen tuomasta hyvästä olosta ja jakaa hyvää oloa myös muille!

-Henriikka

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*